>
>
Maa- ja merilämpö

Mitä on maa- ja merilämpö?

Mitä on maa- ja merilämpö?

Maalämpö on maaperään varastoitunutta energiaa

Maalämpöä hyödynnettäessä maahan porataan syvä reikä. Reikään upotetaan putki, jota pitkin lämmönkiertoneste kiertää. Neste lämpiää maaperän lämmöstä, ja sen avulla poratusta kaivosta saadaan maalämpöä. Lämpö jaetaan lämpöpumpun avulla talon lämpö- ja lämminvesijärjestelmään. Lämmön hyödyntämisen jälkeen neste pumpataan takaisin porattuun kaivoon lämpenemään uudelleen.

Maalämpöä voidaan käyttää rakennusten ja käyttöveden sekä sisäilman lämmittämiseen.

Maalämpölaitteisto kannattaa huoltaa säännöllisesti

Maalämpöinvestoinnin hinta muodostuu lämpökaivon porauksesta, lämpöpumpusta, varaajista ja asennustyöstä. Maalämpöjärjestelmä mitoitetaan rakennuksen tarpeiden mukaan. Maalämmön käyttökulut muodostuvat järjestelmän käyttämästä sähköstä. Kodin lämmitysjärjestelmän vaihtamisessa voi hyödyntää kotitalousvähennystä, katso tarkemmat tiedot www.vero.fi.

Kärkisaari Kotkassa on kaupunkilaisille merkittävä paikka ja myös yksi kiinnostavista merilämpöhankkeistamme.  

Merilämmössä lämpöenergia otetaan talteen mereen sijoitetulla putkistolla

Merilämpö on muutoin vastaava lämmitysmuoto kuin maalämpö, mutta tarvittava lämpöenergia otetaan talteen mereen sijoitetulla putkistolla. Putkistossa kiertävä neste lämpenee meren lämmöstä. Lämpö jaetaan lämpöpumpun avulla kiinteistön lämpö- ja lämminvesijärjestelmään.

Merilämpö soveltuu suurempiin kohteisiin, jotka ovat meren läheisyydessä ja paikassa, jossa mereen voidaan asentaa lämmön keruuputkistot. Merenpohjan pitää olla riittävän syvä ja tasainen sekä sivussa vesistöväylistä ja virkistyspaikoista. Merilämpökohteet suunnitellaan ja mitoitetaan kiinteistökohtaisesti.

Lämmön hyödyntämisen jälkeen neste pumpataan takaisin meressä olevaan putkistoon lämpenemään uudelleen. Merilämpöä voidaan käyttää rakennusten ja käyttöveden sekä sisäilman lämmittämiseen. 

Jaa somessa!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart